8 Mayıs 2014 Perşembe

BİSİKLET BİLGİSAYARI VE KM SAYAÇLARI HAKKINDA

Bisiklet bilgisayarı satın alırken ihtiyaçlarımıza çok dikkat etmeliyiz. Bisikleti ne amaçla kullanıyoruz, nasıl bir bisiklet kullanıyoruz, gerçek ihiyaçlarımız neler. bunları göz önünde bulundurup araştırmamızı yaptıkça zaten seçeneklerimiz bizi doğru sonuca yönlendirecektir.

Örneğin sürüş stiliniz, evden okula, iş halletmeye, kütüphaneye gitmek gibi şeyleri kapsıyorsa en basit km sayaçlarına bakmalısınız. Hatta ve hatta akıllı telefonunuz var ise telefonunuza strava gibi programları indirip km saatine ihtiyaç duymayabilirsiniz. Strava açıkken telefonunuzu cebinize koyar, daha sonradan veri kontrolü yapabilirsiniz. GPS, kalp veya kadans monitörü gibi ihtiyaçlarınız olmadığından bu tarz bilgisayarlara gerek duymaycaksınız. 25-30 liralık bir sayaç çok rahat işinizi görecektir.

Uzun turlara çıkıp, bisikletinizi biraz daha performanslı kullanıyorsanız eğer, daha iyi bir km sayacına geçiş vaktiniz gelmiş demektir. Fakat burada yapmanız gereken tercih sayacınızın kablosuz olup olmayacağı. Eğer bisikletiniz ön süspansiyon sistemine sahipse kablosuz kilometre sayaçları daha çok işinize yarayacaktır. Çünkü bisikletin maşası aşağı yukarı hareket ettikçe kabloya sürekli güç uygulanacak, bu yüzden kablo yıpranacaktır. Katlanır bisiklet sahibi iseniz yine aynı kural geçerlidir. Çoğunlukla gidonda katlama mekanizması olduğundan sürekli katlanan kablo çabuk aşınacaktır. Fakat maşanız rijit ise, kablolu bir sayaç kullanabilirsiniz çünkü maşanız esnemediği için kabloyu daha güzel muhafaza etme imkanınız vardır.

Kablolu veya kablosuz sayaç tercihimizi de yaptıktan sonra dikkat etmemiz gereken diğer bir husus ise kalp monitörü ve kadans sensörü. Kalp monitörü, uzun turlarda ve performans gerektiren sürüşlerde gerçekten önemlidir. Çünkü uzun süre yapacağınız fiziksel bir faaliyeti sürekli artan azalan kalp hızında yapmak daha zordur fakat kalp atış hızınızı sabitlediğinizde vücudunuz buna göre davranacak ve buna bağlı olarak performansınız artacaktır. Aynı şekilde kadans sensörü de bu tarz sürüşlerde gereklidir çünkü yüksek viteste düşük tempoda çevirdiğiniz pedal dizlerinizi mahvedecektir. Bu yüzden dakikada kaç tur pedal çevirdiğinizin aslında çok büyük önemi vardır. Kadansınızı kontrol ederek hem sürüş kalitenizi hem de diz sağlığınızı korumuş olursunuz.

GPS seçeneği ise gittiğiniz rotaları kaydetme, daha önceden rotanın bilgisayara girilmesi, kendinle ve diğer sürücülerle karşılaştırma yapmak için gereklidir. yarışçılar veya profesyonel takımlar artık performanslarını GPS bilgisayarlar üzerinden strava platformuna aktarmakta ve herkesin kullanımına açmaktadır. eğer buna ihtiyaç duymuyorsanız üst seviye bir kilometre sayacı her halükarda işinizi görecektir. çünkü GPS'lerin fiyatları ile odometrelerin fiyatları arasında gerçekten fiyat farkı vardır.

Son olarak alacağınız sayaç ya da GPS'lerin değerlendirmelerine internet üzerinden bakın ve eğer mümkünse fiziksel olarak deneyin. çünkü her sayaç farklı geometride alıcılara veya farklı şekilde monte aparatlarına sahiptir. Gidonunuzda veya gidon boğazınızdaki boşluğun sayacınıza uygun olduğunu kontrol ettikten sonra alışverinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. :)

bisiklet bilgisayarı (temsili) :P



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder