23 Nisan 2014 Çarşamba

Bisiklet sürerken köpeklerle nasıl başa çıkarız?

Köpek saldırıları bisiklet sporunun önemli korkularından biridir. Belki bir kovalamacada ondan hızlı olamayabilirsiniz fakat kesinlikle ondan daha akıllı olabilirsiniz.






1.Köpek psikolojisinden anlayın:
Çoğu köpek bisikletlileri sadece kendi bölgelerini korumak için kovalarlar. Yolun onların olmayan tarafını kullanırsanız sizi bölgelerinde saymazlar ve içgüdüsel olarak size karşı ilgilerini kaybederler. Bu yüzden kırsal alanların çıkışlarında hiç saldırıya uğramazsınız çünkü onların bölgelerinden çıkmaktasınızdır. Eğer bölgesinde değilseniz sizi umursamayacaktır.

2.Köpek taktiklerini bilin:
Köpekler sizi kovalamak istediğinde baldır tarafından ve arkadan yaklaşacaklardır. bunu yapmaları için sizin geçmenizi bekleyeceklerdir. bunu avantajınıza kullanın.

3.Sprint:
Eğer saldırmaktan çok sizi kovalamayı amaçlayan bir köpek varsa genellikle onlardan daha hızlı olabilirsiniz. Bunu ne kadar hızlı koştuklarından ve yüz ifadelerinden anlayabilirsiniz. Kulakları  ve kuyruğu yukarıda havlayan bir köpek görürseniz sorun yoktur. fakat tamamen sprinte kalkmış, kulakları yatık, kuyruğu bacaklarınının arasında ve dişleri dışarda bir köpek ise bu problemdir. fakat yine de bölge koruma genleri sizi koruyacaktır. eğer yok düz veya yokuş aşağı ise köpeğin görünmez sınırını geçene kadar sprint atın.

4.Ön tekerleğinizi koruyun:
Bir köpek sizi gördüğünde muhtemelen bisikletinize doğru kestirme bir yol izleyecektir. burada sıkıntı asfalt yolda iseniz köpeğin patileri asfaltta kayacak ve sizin ön tekerinize doğru istemeden bir hamle yapacaktır. bu yüzden ön tekerinize çarpmamasına dikkat edin. köpeğin tahmin ettiğinden daha hızlı bir geçiş yapmaya çalışın

5.Bağırın:
Çoğu köpek bir insanın kendisine kızdığında ne olacağını maalesef bilir. köpeğe git, otur gibi kendinden emin komutlarda bulunmak kendisini şüpheye düşürecektir. fakat köpeğin sağır olma ihtimaline karşı elinizde taş varmış gibi yapabilirsiniz.

6.Üzerine su atın:

Eğer karşıdan büyük ve daha hızlı olamayacağınızı düşündüğünüz bir köpek size doğru geliyorsa. bisikletinizden inip suluğunuzu elinize alın. eğer daha fazla yaklaşırsa yüzüne su dökün. bu dikkat dağınıklığı onu yavaşlatacaktır. fakat kızdığı için tekrar daha fazla saldırmak isteyebilir. dikkatinizi dağıtmadan köpeği izleyin.

7.Biber gazı:
Bazı bisikletçiler biber gazı kullanmaktadır. hedefi tutturabilirseniz bu yöntem gerçekten etkilidir. fakat siz ve hedefiniz farklı hızlarda hareket ettiğinden ve aranızdaki hava sürekli hareketli olğunundan bunu yapmak çok zordur.

8.Vaz geçin ve bisikletten inin:
Bunların hiçbiri işe yaramazsa bisikletinizden inin ve bisikletinizi o keskin dişlerle aranıza kalkan olarak kullanın.

yolunuzda her gün bu tarz köpeklerle karşılaşıyorsanız yetkililere bildirin. halka açık yollarda hayat korkunuz olmadan bisiklet sürebilmek sizin de hakkınız.

kayak: http://www.roadbikerider.com/riding-skills/safety-skills/how-deal-bad-dogs

1 yorum:

  1. selamlar, yüksek sesli basit havalı kornalar da işe yarıyor. ;)

    YanıtlaSil