28 Nisan 2014 Pazartesi

KİLİTLİ PEDAL KULLANIMI VE PÜF NOKTALARI:

Bisikletimde uzun süre düz pedal kullanan biri olarak, uzun bir süre bu ısrarımdan sonra kilitli pedal kullanan arkadaşların daha az eforla daha performanslı sürüşler gerçekleştirdiğini görünce inadımdan vazgeçtim. Fakat hiç bilmediğim bir alan olan kilitli pedal alırken neler yapmalıyım, nasıl kullanmalıyım sorularının cevaplarını araştırdım ve uygun fiyata giriş seviyesi bir çift pedal ve şans eseri de %50 indirimle bir ayakkabı edindim. İlk başta gözüme gerçekten korkutucu geldi pedallara kilitli olacağımın düşüncesi. fakat denerken ilk 25 metreden sonra hiç bir korkum kalmadı. Fakat bu özgüven patlaması bana birazdan pahalıya mâl olacaktı. Kendimi kalabalığın arasına attım ve yayalar durunca bisikletle durmak zorunda kaldım bu sırada ilk defa taktığım pedallarımı çıkaramadım ve yere yapıştım :) Şimdi eşekten düşenin halini en iyi eşekten düşen anlar misali, düşmemeniz için size verebileceğim ipuçları ve kullanım önerileri şöyle olacaktır:

1. Pedalınızı ve ayakkabınızı edindikten sonra ya boş bir alanda ya da duvara yaslanarak defalarca deneyin. ta ki sizin için refleks olana kadar. (otomobil sürenler yokuşta araba kaldırmanın başlarda ne kadar zor olduğunu fakat alıştıktan sonra bunun refleks olduğu gibi kıyaslamalar yapabilir) Daha sonra rotanıza göre kısa kısa kullanımlar yapın, bu sırada ayağınızdan sürekli takıp çıkarın. Bisiklet sürerken nasıl yapacağınız konusunda şüpheniz kalmasın, kendinizden kesinlikle emin olun

2. Çıkarma hareketini tamamen refleks haline getirene kadar asla ve asla ayağınızda kilitli pedal olduğunu unutmayın. Hatta bunun olmasını engellemek için gidonunuza veya görünen bir yere "PEDAL" yazabilirsiniz.

3. Pedal kilitlerinizi durunca değil, durmadan biraz önce çıkartmaya kendinizi alıştırın. Çünkü durduğunuzda panik halinde davranıp çıkardığınız ayağınızın ters yönüne ağırlığınızı verip dengenizi kaybedip düşebilirsiniz.

4. Kilitli pedallara tam alışmadan asla yoğun trafiğe çıkmayın. Yine aynı şekilde ıslak zeminde kullanmamayı tercih edin. Çünkü dengenizi kaybedip düşmeniz daha kolay olduğundan arkanızdan gelen trafik ile zor anlar yaşayabilirsiniz.

5. Çoğu modelde kayak ayakkabıları gibi sertlik ayarı bulunur. Pedalı kullanmaya ilk başladığınız zaman bunu en gevşek ayara getirin. Panik anında pedalın ayağınızdan çıkması daha kolaylaşır fakat yokuş tırmanırken pedalınızı tam anlamıyla kullanamayabilirsiniz. Pedallara alışınca sertlik ayarınızı daha sert seviyelere getirebilirsiniz.

6. Pedalları tam anlamıyla kullanabilmeniz için dairesel hareket yapabiliyor olmanız gerekmektedir. Kendinizi buna alıştırmak için ilk başlarda uzun ve boş bir yolda tek bir pedalla durmadan pedal çevirmeyi deneyin. Ben 8 km lik bir etapta 1er kilometre aralıklarla ayak değiştirerek dairesel hareketi edindim. Dairesel hareketi edinmezseniz sadece pedalları itmeye devam edersiniz ve boşuna kilitli pedal kullanmış olursunuz.

7. Kilitli pedal kullanmak sizi bisiklet ile tek bir vücut haline getirir. Bu avantaj olabileceği gibi dezavantaj da yaratabilir. bisikletinizle bütün olmak bisiklet üzerinde daha fazla kontrole sahip olmanızı sağlar. Fakat kontrolü kaybettiğinizde bisikletle beraber kontrolü kaybedeceğinizi unutmayın.


Kilitli pedalların çok çeşit ve türleri olduğu gibi genelde 2 tip pedal vardır. mtb veya yol pedalı. İkisi de aynı prensiple çalışmasına rağmen, yol ayakkabılarının pedal yüzeyleri daha geniştir. Bu yüzden uygulanan Kuvvet pedal ve aynakola daha rahat aktarılır. Fakat bu pedallarda ayakkabının zemini çok serttir ve taktığınız kaller direk yer ile temas halindedir. Mtb pedallarında ise kal denilen kilitlenen kısım ayakkabı içerisinde bir oyukla gizlenir. Mtb yarışlarında zaman zaman bisikletten inip yürümeye ihtiyaç duğulduğundan kaymamak için tabanlar çıkıntılı ve krampon gibidir. Fakat istediğiniz modeli istediğiniz bisiklette kullanabilirsiniz. Şahsen ben yol bisikletimde mtb pedalı kullanıyorum çünkü işe gittiğimde yol pedalı ayakkabısı ile iş yapabilmem imkansız.


Kısacası eğer aklınızın bir yernde kilitli pedala geçmek gibi bir düşünce oluşmuşsa eğer, tereddüt etmeden bir tane edinin. Performansızın ne kadar arttığını görünce siz de şaşıracaksınız :)

    pedal ve kal:


1 yorum:

  1. peki spd yol ile mtb arasındaki fark nedir yani mtb spdsi ile yol bisikletinde kullansam ne olur bir sakıncası varmı ?

    YanıtlaSil